fbpx

Da li Vam je potreban pojas za dizanje tegova?

U želji da zaštite donja ledja od potencijalne povrede, ljubitelji teretane i fitnesa često previše rano pribegavaju korišćenju pojaseva za dizanje tegova. Više puta smo čuli da se vežbači žale kako su i pored nošenja pojasa, dižući tegove u teretani, osetili kako je nešto “kvrcnulo” u donjim leđima, a kasnije i ustanovili da poseduju diskus herniju ili još gore dislokaciju pršljena. 

Pojas za dizanje tegova svojim zatezanjem (kompresijom) omogućava povećanje intraabdominalnog pritiska, što dovodi do povećanja stabilnosti lumbalnih pršljenova, ali nije baš sve tako kao što na prvi pogled izgleda. 

1. Kao prvo, čestim nošenjem pojasa se stvara loša unutarmišićna koordinacija abdominalnih mišća i dolazi do zbunjivanja njihovog međusobnog funkcionisanja. Stavljanjem pojasa se ne dovodi do pravilne aktivacije mišića abdomena i njihovog uvlačenja u smeru kičmenog stuba, što bi trebalo da predstavlja normalno funkcionisanje dubokih abdominalnih stabilizatora kičmenog stuba, već dolazi do njegovog opuštanja i guranja u suprotnom smeru kako bi se potrudio da sam pojas zbaci sa sebe. Ljudsko telo ima prirodnu reakciju da odbaci svako strano telo koje vrši određeni pritisak ili silu na njega. Stomačni misići bi u normalnom uspravnom položaju trebalo da budu zategnuti i udubljeni u smeru kičmenog stuba, a ne labavi i opušteni u suprotnom smeru od kičme. Tako da učestalo nošenje pojasa može da dovede do nepravilnih obrazaca u funkcionisanju dubinskih mišića, što može imati negativne posledice u situacijama kada nemate pojas oko svog abdomena, što je naravno veći deo vašeg vremena.  

2. Takođe, glavna uloga pojasa jeste u imobilizaciji (smanjenoj pokretljivosti) svih lumbalnih pršljenova iznad L5, ali zato dolazi do kompenzacije i povećane pokretljivosti u predelu izmedju petog lumbalnog i prvog sakralnog pršljena (L5 i S1) koji i predstavlja jedan od najkritičnijih mesta za pojavu diskus hernije. 

SPR Zaključak

Mišljenja smo da nošenje pojasa ne predstavlja uvek najsigurniju opciju. Treba imati na umu da profesionalni sportisti nisu uvek i najbolji primer zdravog čoveka. Tako da kada vidite profesionalnog dizača tegova kako nosi pojas to ne znači da je tako najbolje i najzdravije, već da je to samo jedna dopunska stvarčica koja  može uticati na povećanje rezultata, ali ne i na očuvanje zdravlja. Šta više, kao sto smo ranije rekli, moze imati i velike negativne posledice. 

Sa tim u vezi daćemo vam par saveta:

1. Pojas koristite samo kada želite da proverite svoje maksimalne mogućnosti ili čak kada idete iznad svojih mogućnosti (rezultati iznad realnog- sve što izlazi iz domena realnog predstavlja opasnost po zdravlje).

2. Obučite se za pravilno izvođenje tehnike pokreta i aktivacije mišića sa minimalnim opterećenjem (mrtvo dizanje, čučanj, nabačaj, trzaj…).

3. Obučite se za pravilno izvođenje tehnike disanja dok su još opterećenja mala (početna faza treninga).

4. Postepeno povećavajte opterećenje.