fbpx

Sindrom karpalnog tunela

Ukoliko ste primetili da prilikom određenih pokreta ili položaja ruke imate bolove u predelu ručnog zgloba, a taj bol je praćen I trnjenjem  prstiju (prva tri prsta), postoji  velika verovatnoća da imate sindrom karpalnog tunela.

Šta je i kako nastaje?

Karpalni tunel je uzak prostor između tetiva zgloba ručja, kroz koji prolazi nerv koji se zove nervus medianus, kao i krvni sudovi.

Sindrom karpalnog tunela nastaje kao posledica pritiska na medijalni nerv, a najčešće se javlja kao posledica prenapregnutosti ili kompresije ručnog zgloba, gde dolazi do upale tetiva koje dodatno sužavaju karpalni tunel i vrše pritisak na središnji nerv (nervus medianus).

Ova vrsta bolnog stanja najčešće se javlja kod osoba koje u toku svakodnevnih aktivnosti preopterete svoje ručne zglobove i šake, gde dolazi do upale tetiva ručja (pekari, zidari, maseri, dizači tegova…), kao i osobe koje imaju ponavljane povrede ručnog zgloba, zatim osobe sa reumatoidnim artritisom, hipotireozom, kao i trudnice. Bitno je naglasiti da se ovaj sindrom češće javlja kod žena nego kod muškaraca, zato što žene imaju uži karpalni tunel.

Simptomi

Pritisak na nerv uzrok je tegoba koje se javljaju u nivou palca, kažiprsta i srednjeg prsta, a u nekim slučajevima zahvaćen je i vrh domalog prsta. Tegobe se javljaju u vidu utrnulosti ručnog zgloba i prstiju šake, gubitak snage mišića šake, bockanje (trnci), bol i smanjen osečaj za dodir, slabost i nespretnost u ruci, prouzrokovana atrofijom mišiča, što onemogućava izvođenje finih pokreta.

Bol i trnci se mogu javiti u predelu prstiju i šake, a mogu se proširiti i na zglobove lakta i ramena.

Lečenje?

Ukoliko se pacijent javi u ranoj fazi gde su bolovi dosta blaži, pristupa se konzervativnom lečenju, odnosno fiksiranju ručnog zgloba ortozom kako bi smo sprečili pokrete savijanja.

Zatim korišćenje različitih fizikalno terapijskih procedura kao što su TENS, inteferentne struje, laser, kao i primena akupunkture.

Jedna od metoda lečenja je i aplikovanje kortikosteroida u zglob (intraartikularna injekcija).

Krajnje rešenje je operativni zahvat, ali se primenjuje jedino u situacijama kada je bol nepodnosljiv, a šaka u potpunosti disfunkcionalna.

SPR zaključak:

  • Prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti izuzetno je bitno praviti kraće pauze.
  • Trebamo izbegavati nagle pokrete i savijanje zgloba u položaju skroz nagore i na dole.
  • Ruke održavati toplim i što manje ih izlagati hladnoći.
  • Veoma je važno prepoznati i na adekvatan način lečiti sindrom karpalnog tunela, zato što dugotrajan i jak pritisak na medijalni nerv mogu dovesti do slabljenja mišića šake, što dovodi do ispadanja predmeta iz ruku, kao i gubitka funkcije šake.

Comments are closed.