fbpx

Kako prepoznati i lečiti burzitis

U današnjem blogu pisaću Vam o relativno nepoznatom, ali veoma čestom inflamatornom oboljenju koje se zove burzitis.

Burzitis predstavlja zapaljenje burze odnosno male zatvorene kesice ispunjene tečnošću koja se nalazi u unutrašnjosti zglobova.

Osnovna funkcija burze jeste, da smanji trenje između tetiva i kosti, između dve tetive kao i između koštanih izbočina i kože. S obzirom da bi život bez burzi bio izuzetno bolan, i da ih u našem telu ima preko 150, njihova upala predstavlja jedan od oblika vanzglobnog reumatizma.

Velika većina ljudi se barem jednom u životu susretala sa ovim problemom. Uzroci nastanka mogu biti različiti, pa samim tim postoji nekoliko vrsta burzitisa koji nastaju različitim mehanizmima.

  • Trenjem– Uzrok nastanka ove vrste burzitisa predstavlja učestali broj ponovljenih kretnji tetive preko same burze, što je često kombinovano sa učešćem spoljnog pritiska. Javlja se kod onih osoba ili sportista koji često ponavljaju iste pokrete ili rade iste vežbe. To dovodi do mehaničke iritacije koja stimuliše upalu, dolazi do izlivanja tečnosti u samu burzu, i kao posledica se javljaju otok i bol.
  • Hemijski burzitis-Nastaje kao posledica hronične upale okolnih tkiva, a najčešće tetiva.
  • Septički burzitis-on je najređi, a odnosi se na upale prouzrokovane prodiranjem bakterija u samu burzu putem krvotoka ili direktnim ulaskom preko oštećene kože.

Gde se najčešće javlja?

Najčešće se javlja u predelu velikih zglobova, odnosno kod onih koji su najčešće izloženi traumama. To su: rameni zglob (subdeltoidna burza), lakat (burza olekrani), zglob kuka (trohanterična burza), kolena (bekerova cista), stopala (ahilova burza).

Koji su simptomi burzitisa?

U akutnoj fazi, bol je intenzivan, što dovodi do ograničenja pokreta u samom zglobu. Prisutan je otok, koža je topla i crvena, uz prisustvo povećane temperature pa čak i groznice,  bol može da se javi i prilikom mirovanja.

U hroničnoj fazi tegobe su veoma blage, traju dugo, a kao posledica javlja se ograničena pokretljivost u zglobovima.

Kako se leči burzitis?

Leči se mirovanjem i poštedom od fizičkih aktivnosti, u akutnoj fazi potrebno je smanjiti upalni proces, najčešće kombinovati lagano masiranje ledom 2-3 puta dnevno sa antiinflamatornim lekovima koje će prepisati lekar. Ukoliko burza nastavi da pravi problem krajnje rešenje predstavlja punkcija odnosno izvlačenje viška tečnosti iglom.

U hroničnoj fazi neophodna je fizikalna terapija (laser,ultrazvuk, magnet, elektroterapija), sa ciljem smirivanja upale. Da bismo zahvaćeni zglob vratili u stanje pre upale, neophodna je kineziterapija, odnosno vežbe koje će biti dozirane, a koje će vratiti pokretljivost zgloba i snagu mišića.

SPR ZAKLJUČAK

Važan deo lečenja predstavljaju odmor, pravilno držanje tela i adekvatna ishrana.Preporučuje se povećan unos vitamina A, C kao i cinka koji stvara kolagen koji obnavlja tetive i tkiva burze. Ukoliko klasične metode u lečenju ne daju rezultate, potrebno je hirurško odstranjivanje same burze. Nakon ozdravljenja redovnim aktivnostima se treba vratiti postepeno.