fbpx

Fizička priprema košarkaša tokom leta

Od toga kako iskoristiš prelazni period u dobroj meri će zavisiti kakva će ti biti sledeća sezona, pa čak i cela karijera. Za vreme takmičarskog perioda, zbog gustine rasporeda utakmica često nemaš priliku da radiš na segmentima igre u kojima si lošiji, već je glavni fokus na održavanju i podizanju forme, kao i na oporavku i prevenciji od povreda . Za razliku od takmičarskog perioda, u prelaznom imaš vremena da se posvetiš rešavanju svih problema i bolova, kao i unapređivanju aspekata igre koji ti do sada nisu bili jača strana. U nastavku teksta nabrojaću neke segmente na koje smatram da je važno obratiti pažnju tokom letnjeg perioda.

REŠITI SE POVREDA

U košarci koja je kontaktni sport u kome postoji i veliki broj promena pravca, skokova, doskoka i kočenja često je moguće da nastanu razne povrede među kojima su najčešće povrede skočnog zgloba, ahilove tetive, kolena, zadnje lože, kukova i leđa. Često povrede koje nastanu u toku sezone, u cilju što boljeg takmičarskog rezulata bivaju zanemarene ili tretirane lekovima za smanjenje bola, i umesto da se zaleče, one postanu hronične i naprave mnogo veći problem. Od krucijalnog značaja je na početku prelaznog perioda posvetiti se otklanjanju svih bolova i zaceljivanju svih povreda.

PROBLEM NIJE UVEK TAMO GDE NAJVIŠE BOLI

Okej, rešio si se bola u leđima. Odradio si deset terapija strujom i laserom i sada ponovo možeš da trčiš i skačeš bez bolova. Problem je rešen, ili možda nije?

Povreda je nastala kao posledica nekog opterećenja ili pokreta koji nije bio optimalan za tvoje telo. Vrlo je moguće da će za rešavanje bola u leđima koji je nastao nakon udarca laktom prilikom igre leđima pod košem biti dovoljno odraditi preporučeni broj fizikalnih terapija. Ali šta ako povreda nije nastala kontaktno? Šta ako su leđa počela da bole negde sredinom sezone bez da si osetio da si napravio neki pogrešan pokret ili da si zadobio udarac?

Ljudsko telo je jako kompleksno i čest je slučaj da problem nije tamo gde te najviše boli, već da je nastao u nekom od susednih zglobova. Tako bol u leđima može biti posledica nedovoljno mobilnih kukova, slabih mišića pregibača kuka ili načina na koji gaziš kada trčiš. Tek kada se otkrije uzrok povrede, povredu je moguće u celosti zalečiti.

PRAVILNO SE KREĆI

Ako smo recimo ustanovili da u tvom slučaju zbog loše tehnike trčanja nastaje bol u donjim leđima, jedino dugoročno rešenje je promeniti tehniku trčanja. Naravno, možeš fizikalnom terpijom “ugasiti vatru” i smanjiti bol, ali čim napori ponovo postanu veliki, budi siguran da će se bolovi vraćati. Nažalost u radu sa mladim sportistima se ne posvećuje dovoljno pažnje savladavanju tehnika pravilnog trčanja, skakanja i doskoka, promene pravca i bacanja i slično. Brisanjem već naučenih motoričkih (kretnih) obrazaca i učenjem novih (pravilnih), ne samo da ćeš se rešiti nastalih povreda, nego ćeš i preventirati nastanak novih.

SNAGA I KONDICIONIRANJE

Nakon što smo se rešili svih bolova i poverda i učinili telo što je “funkcionalnije” moguće sledi najzabavniji deo – jačanje i kondicioniranje. Pod tim ću ovde obuhvatiti sve što jačanje i kondicioniranje podrazumeva: uvećanje mišićne mase, povećanje sile, aerobnih i anaerobnih sposobnosti, koordinacije, vreme reakcije i slično. Svaki sportista je priča za sebe i sa svakim je potrebno individualno planirati i programirati trenažni proces.

Takođe kada je trening snage i kondicioniranje u pitanju važno je još jednu stvar imati u glavi: kako bi se ostvarili najbolji mogući rezultati neophodno je da postoji konstantna povezanost između košarkaškog i kondicionog trenera. Od toga šta košarkaški trener radi sa vama i šta će od vas očekivati i koju ulogu ćete imati naredne sezonu u mnogome može da diktira šta i kako će se raditi na treninzima snage i kondicioniranja. Ali o tome ćemo više pričati nekom drugom prilikom.

SPR ZAKLJUČAK

Letnje pripreme posmatraj kao priliku da se odmoriš, kvalitetno oporaviš od povreda, rešiš uzroka bolova i aspekte košarke koji su ti bili slabosti pretvoriš u vrline.

  • Napravi kratku pauzu po završetku sezonu i napuni baterije. Pored fizičkog oporavka, daj telu vremena da se i psihički odmori od teške sezone.
  • Saniraj sve povrede. Bol ukazuje na postojanje određenog problema i jedino ispravno je rešiti se istih.
  • Nauči da se pravilno krećeš. Bićeš zdraviji, efikasniji i bezbedniji.
  • Kvalitetno spavaj i dobro se hrani. Neće ti pomoći masaže, hiperbarične komore i rolanje foam rollerom ako ne dopuštaš telu da se regeneriše i ojača prirodnim putem.
  • Učini svoje slabosti vrlinama. Letnji period je pravi trenutak da napreduješ kako košarkaški, tako i fizički.

PRIJAVI SE ZA LETNJE PRIPREME

Mi se trudimo da našim košarkašima omogućimo najbolje uslove za uspešan oporavak i kvalitetan napredak u prelaznom i pripremnom periodu. I dalje su u toku prijave za letnje pripreme košarkaša koje traju u periodu od 1.6.2022. godine do početka klupskih obaveza. Ukoliko i ti želiš da ti sledeća sezona bude najbolja do sada prijavi se OVDE ili nas kontaktiraj preko društvenih mreža.