fbpx

Hidroterapija-efekat i značaj

Leto je period godine kada su dani dugi i izuzetno topli. Vrućine su nepodnošljive, i svi traže način kako da se rashlade i osveže.

Jedan od najboljih načina da se rashladite i opustite je plivanje. Sam boravak u vodi deluje relaksirajuće na mišiće i zglobove, dok temperatura vode deluje na  telo, regulišući cirkulaciju i krvni pritisak.

Ukoliko na sve to imate problema i sa koštano-zglobnim sistemom, hidroterapija je pravo rešenje.

Šta predstavlja hidroterapija?

Hidroterapija je terapijska metoda koja se zasniva na kontrolisanim pokretima, temperaturi i pritisku vode.

Ova vrsta terapije daje odlične rezultate kod različitih povreda koštano-zglobnog, i mišićnog sistema.

Sama terapija se odvija  u hidro-masažnim kadama, spa centrima, banjama, ali se uglavnom može raditi i u običnim bazenima.

Razlika između hidroterapije i plivanja?

Vrsta vežbe, dužina tretmana i temperature vode kombinovano proizvode terapijski efekat.

Tokom vežbanja se poboljšava cirkulacija, celo telo se zagreva i poboljšava se periferna cirkulacija, koja je kod ljudi koji provode dosta vremena sedeći, izuzetno loša.

Efekti hidroterapije?

  • Smanjenje bola
  • Smanjenje grčeva u mišićima
  • Poboljšanje pokretljivosti zglobova
  • Povećana mišićna snaga i izdržljivost
  • Smanjena ukočenost, bolji balans i ravnoteža

Prema temperaturi vode, razlikujemo nekoliko vrsta hidroterapije: hladna (10-20 stepeni) , sveža (21-27 stepeni), mlaka (28-33 stepeni), indiferentna (34-35 stepeni), topla (36-38 stepeni), vrela (39-42).

U letnjem period preporučuje se sveža i mlaka voda, jer je temperatura vode od 21-33 stepena, sasvim dovoljnja za relaksaciju i opuštanje celokupnog organizma na ovako visokim temperaturama.

Hidroterapija u sportu?

Letnji period  godine rezervisan je za početak priprema sportista za novu sezonu. Treninzi su izuzetno jaki, sportisti  se muče sa upalama, koje nastaju kao posledica velikih fizičkih napora. Da bi telo ušlo u potpuni trenažni proces, pored treninga potrebna je i adekvatna relaksacija mišića, kako ne bi došlo do ozbiljnijih povreda.

Hidroterapija je svakako jedna od metoda koju sportisti koriste u samom oporavku od napornih treninga, ali se primenjuje i u rehabilitaciji i postoperativnom periodu.

Samim tim, razlikujemo dve vrste hidroterapije, a to su hidrotermoterapija i  hidrokineziterapija.

  • Hidrotermoterapija predstavlja korišćenje termičkih svojstava vode u opštoj i  lokalnoj primeni. Hladna voda dovodi do sužavanja krvnih sudova, smanjuju se spazam, otok i jaki bolovi. Primenjuje se u ranoj fazi rehabilitacije (ligamenti, meniskus..).  Topla voda deluje sedativno, analgetično I antispazmatično (opuštajuće, ublažava bolove I grčeve) , i od velike je koristi u kasnijim fazama rehabilitacije.
  • Hidrokineziterapija se u većini slučajeva primenjuje, nakon operativnog zahvata, u cilju vraćanja obima pokreta, kao i vraćanja balansa i šeme pokreta.

SPR ZAKLJUČAK

Hidroterapija je jedan od načina na koji možete da opustite svoje telo i rashladite se u ovom letnjem periodu. Ukoliko su velike vrućine, preporučuje se lagani i postepen ulazak u vodu, zbog velike razlike spoljašnje temperature i temperature vode. Plivanje je jedan od najboljih načina da se telo opusti, ali i da se adekvatno aktiviraju mišići. Ukoliko se aktivno bavite sportom, i imate problema sa upalom mišića, hladan tuš i plivanje predstavljaju idealno rešenje.