fbpx

Da li trening može pomoći u otklanjanju celulita?

Približava se letovanje i mnogim ženama postaje glavni problem kako da se pojave na plaži i javno pokažu svoje telo sa celulitom koji ih muči. Mnoge od Vas već duže vreme aktivno treniraju, ali i dalje ne vidite velike rezultate u cilju koji su zacrtale pred more.

Šta je celulit

Koža sa rupicama, neujednačena ili grudvasta koju vidite na Vašem stomaku, butinama, bokovima, raznim delovima leđa i zadnjici, naziva se celulit. On se javlja kada se masne naslage proguraju kroz vezivno tkivo ispod kože, što uzrokuje da Vaša koža poprimi izgled pomorandžine kore.

Iako se celulit ne smatra zdravstvenim stanjem za koje je potrebno lečenje, već kao kozmetičko stanje koje je bezopasno, mnogi tragaju za rešenjem ovog problema iz estetskih razloga.

Ako se već dugo borite sa celulitom, postoji šansa da ste već isprobali različite metode da se rešite celulita, ali bez stručnih tretmana osloboditi se celulita je uzvišen cilj koji mnogi ljudi nikada ne dostignu.

Postoje tri metode koje Vam mogu pomoći u otklanjanju celulita, a to su: poboljšanje cirkulacije, ishrana, trening snage i kardio.

Metoda 1: Poboljšanje cirkulacije

Bolju cirkulaciju je moguće postići odgovarajućim fizikalnim terapijama i masažama. Naravno uvek vam u tome može pomoći odgovarajući trening snage i kardio u kome se povećava protok krvi kroz celo telo. Sa druge strane tuširanje sa smenjivanjem tople i hladne vode je još jedan jednostavan način koji na dnevnom nivou može biti od koristi.

Metoda 2: Ishrana

Celulit se dobija od premasne, preslane i preslatke hrane. Dakle, kada kuvate sebi obrok ne pripremajte ga u dubokom ulju, ne pržite i ne pohujte hranu i vodite računa o količini soli i šećera koju dodajete. Ako se ipak odlučite da kupite neku hranu iz supermarketa, onda ne kupujte tešku prerađenu industrijsku hranu kao što su čips i slične grickalice, čokolade, čokoladice, keksiće, gazirana i energetska pića.

Metoda 3: Trening

Dobre vesti su da se odgovarajućim treningom može povoljno uticati na celulit, a razlog tome je smanjenje masnog tkiva i povećanje udela mišićne kompozicije. Kao polaznu tačku zacrtajte cilj da imate kontinuitet u treningu od minimum 3 treninga snage nedeljno, koji će biti fokusirani na velike mišićne grupe (gluteus, zadnja loža, kvadriceps, leđni mišići). U ovakav tip treninga obavezno uvrstite čučnjeve, iskorake, mrtvo dizanje, penjanje na kocku. Progresivno povećavajte opterećenje dodavanjem spoljašnjeg otpora, kako bi vaše telo imalo iznova dodatni stimulans za adaptacijom. Pored treninga snage značajno je uvrstiti u nedeljni plan minimum jedan kardio trening, koji će se bazirati na aerobnom režimu rada od minimum 30 minuta trajanja i većoj kalorijskoj potrošnji (vožnja bicikla, trčanje, plivanje…).

Pojavljivanje celulita nakon završenog treninga

Nemojte da Vas obeshrabri ukoliko nakon završenog treninga primetite da se celulit pogoršao. Ovakvo stanje ume da bude nuspojava dehidracije dermisa (srednji sloj kože) koja se javlja u uslovima napornijeg treninga i veće spoljašnje temperature. Zbog toga nemojte za ovo kriviti Vaš trening, već nedovoljan unos tečnosti, i zbog toga konzumirajte tečnost pre, tokom i posle fizičke aktivnosti kako biste vašu kožu i telo održali hidriranim.

SPR zaključak

Na osnovu konsultovanja stručnjaka iz SPR Tima koji poseduju znanje iz različitih oblasti: fizioterapije, ishrane i treninga smatramo da je najbolje rešenje kombinacija svih navedenih metoda gore, ali sa druge strane nažalost postoje i njihove granice uspešnosti. Zbog toga moramo napomenuti da i genetski faktor ima značajnu ulogu, jer kvalitet vezivnog tkiva i kože se ne može menjati u velikoj meri. Na Vama je da date sve od sebe i koliko god je moguće pokušate da iskoristite Vaš pun potencijal primenjujući navedene metode. 



Reference:

  1. Taati, B., & Khoshnoodnasab, M. (2019). Exercise-based approaches to the treatment of cellulite. International Journal of Medical Reviews, 6(1), 26-27.
  2. https://www.webmd.com/fitness-exercise/features/are-there-exercises-to-get-rid-of-cellulite
  3. https://www.drciric.com/lipoedema/