fbpx

Dodatno opterećenje ili vežbe sa sopstvenom kilažom?

Veoma česta diskusija među muškim vežbačima i sportistima upravo se odnosi na to da li je bolje trenirati sa sopstvenom kilažom ili sa dodatnim opterećenjem. Rekreativni vežbači, naročito mlađi, koji po prvi put započinju trenažni proces, uglavnom se pitaju kako početi i šta raditi.

Bilo da se radi o rekreativnom vežbanju ili kondicioniranju za određenu sportsku granu, prva stvar koja se mora definisati jeste cilj. Sredstvo za postizanje određenih ciljeva predstavlja trening. Ukoliko se bavite određenom sportskom granom, skoro je sigurno da ste deo nekog kluba ili da privatno angažujete trenera koji upravlja trenažnim procesom, tako da će nastavak teksta biti posvećen rekreativnim, samostalnim vežbačima.

Nakon što se definiše cilj, potrebno je definisati koje su Vaše mogućnosti. Pod tim se misli na Vaše zdravstveno stanje, motoričke sposobnosti, svakodnevne obaveze i aktivnosti (škola, posao, slobodno vreme…), kao i na finansijske mogućnosti. Tek nakon što razmotrite Vaše opcije, dolazimo do komparacije ovih oblika treniranja.

Prilikom poređenja ova dva načina treniranja, potrebno je reći da se u oba slučaja podrazumeva adekvatno planiranje i programiranje treninga. Drugim rečima, adekvatan trening (ma gde se sprovodio) rezultira benefitima, dok, s druge strane, neadekvatno izvođenje vežbi i doziranje opterećenja čini teretanu i „street workout“ podjednako rizičnim za povređivanje. Dakle, odlazak mlade osobe u teretanu nije štetan, štetu može naneti samo neodgovarajuće treniranje u teretani. Isto tako, predrasude da se mišićna hipertrofija ne može postići vežbama sa sopstvenom kilažom, takođe su netačne. Porast mišićne snage i mišićne mase vrlo je moguć, dok je dostizanje platoa treningom priča za sebe. Bitno je razumeti da oba načina vežbanja imaju svoje prednosti i nedostatke. U nastavku ćemo navesti najznačajnije prednosti svakog načina, koji ujedno predstavljaju i nedostatke drugog.

Teretana:

  • Treniranje u gotovo identičnim uslovima bez obzira na vremenske prilike (kiša, sneg, vrućina…)
  • Dostupnost velikog broja sprava i rekvizita, tj. mogućnost izvođenja ogromnog broja vežbi
  • Jednostavnije doziranje i praćenje obima i intenziteta (podignut teret, brzina trčanja, nagib…)
  • Mogućnost povećavanja opterećenja i izazivanja mišićne adaptacije
  • Mogućnost izvođenja vežbi sa izolovanim pokretom (sprave koje uslovljavaju pokret u jednom zglobu i aktiviraju samo određenu mišićnu grupu/mišić)

Vežbanje bez dodatnog opterećenja:

  • Pristupačno svakome (besplatno) i na otvorenom prostoru
  • Adaptacija na promenljive uslove (temperatura, planinski vazduh, šuma…)
  • Angažovanje većeg broja mišićnih grupa (dominantno su višezglobne vežbe)
  • Razvoj međumišićne koordinacije (mada se ona razvija i korišćenjem slobodnih tegova)
  • Mogućnost izvođenja vežbi za koje nema dovoljno prostora u teretani

SPR zaključak:

  1. Ukoliko nemate specifične ciljeve (npr. bodybuilding) i jedna i druga opcija ispunjavaju Vaše želje.
  2. Bilo da je u pitanju običan sklek ili vežba sa opterećenjem, pogledajte kako se pravilno izvodi (ne treba Vam teg da biste se povredili).
  3. Vežbe sa sopstvenom kilažom su osnova za trening sa opterećenjem.
  4. Za dugoročno izazivanje mišićne adaptacije neophodno je dodatno spoljašnje opterećenje.
  5. Adekvatna primena spoljašnjeg opterećenja ima isključivo pozitivne efekte (bez obzira na pol i uzrast).
  6. Ukoliko ste obučen vežbač, kombinacija jednog i drugog definitivno je najpoželjnija opcija.