fbpx

Mršavljenje sa tegovima ili kardiom

Prema određenim statistikama većina populacije koja rekreativno trenira ima za galvni cilj mršavljenje, sa razlogom da bi izgledali “fit”, kao jedan od fenomena koji se do skora nije uopšte dovodio u pitanje. Naime, od sredine prošlog veka u razvijenim državama postepeno počinje razvoj hiperkalorijskog doba po ljudski rod. Šta to u stvari znači? Jednostavno rečeno, čoveku postaju veoma lako dostupne enormne količine kalorija, za koje se postavlja pitanje da li su mu i u kolikoj meri potrebne. Cena hrane opada, time što se udvostručuje njena proizvodnja različitim vrstama prerade, takoreći hrana gubi na kvalitetu, a dobija sve više na kvantitu. Sa druge strane, tehnološkim razvojem dolazi do hipokinezije čoveka (smanjenog kretanja), a samim tim i do različitih oboljenja, a jedna od njih jeste već sada medicinski priznata bolest savremenog čoveka- GOJAZNOST.

Smanjeno kretanje + Povećan kalorijski unos = zasigurna GOJAZNOST

Problem nastaje u tome što telo sve pamti, tako da jednom ugojena osoba ima sklonost da se opet vrlo lako vrati na nepoželjno stanje viška kilograma. Nama trenerima se postavlja pitanje na koji način smanjiti telesnu kilažu klijenata, ali takođe i kako je održavati na željenom nivou. Danas ćemo se pozabaviti temom treninga sa tegovima i kardio treninga, kao i njihovog uticaja na mršavljenje.

Kardio trening

Kardio predstavlja vid treninga u kome se srčana frekvenca (puls) zadržava na približno istom broju otkucaja kroz duži vremenski period (od 20min- 120min). Ukoliko pravilno dozirate trening, predstavlja najefikasniji mogući način da ojačate svoje srce i poboljšate cirkulaciju, što će vam sigurno biti od koristi ukoliko želite da imate zdrav i dug život. Da bi ga sprovodili potrebno vam je vrlo malo rekvizita, tako da aktivnosti koje možete upražnjavati su: hodanje, trčanje, veslanje, vožnja bicikla i još mnoge druge…

Kardiom se troši najviše kalorija u odnosu na vreme potrošeno u sprovođenju samog treninga. Što znači da ćete za sat vremena trčanja, potrošiti više kalorija nego za sat vremena dizanja tegova. Da li to onda znači da je kardio bolji od dizanja tegova za mršavljanje? ČITAJ DALJE!

Trening sa tegovima

Poznato je da ovakav vid treninga dovodi do povećanja mišićne mase, ali da li je to njegov jedini benefit? Podizanje tegova kroz duži vremenski period dovodi i do jačanja kostiju, što može biti veoma korisno kao prevencija kod osoba koje imaju predispozicije za osteoporozu, ali da se vratimo na naše mršavljenje. Rekli smo da trening sa tegovima dovodi do povećanja mišićne mase, ali da li ste znali da su mišići jedni od glavnih potrošača kalorija u MIRU. Tako da ukoliko imate solidnu mišićnu masu celog tela, ne morate ni da radite ništa, a trošićete višak nataloženih masti dok se odmarate. Ukoliko ste žena nemojte se plašiti, dizanje tegova neće dovesti do toga da “prenapucate” mišiće i izgledate kao muškarac, jednostavno to nije moguće zbog razlike u hormonima kod  polova (osim u vrlo retkim situacijama kada žena ima veći hormonalni poremećaj). Dakle, slobodno tegove u šake. Tegovi će dovesti do toga da smršate i da vaše telo izgleda “fit”.

SPR zaključak

Za kratkoročni period kardio trening ima najveće rezultate da smršate u odnosu na druge tipove treninga, ali problem nastaje u tome što se ljudsko telo vrlo lako adaptira na ovaj vid treninga. Ukoliko kombinujete samo kardio i određenu dijetu (najčešće smanjeni kalorijski unos), rezultati će biti vrlo brzo primetni, ali kroz određeni period vaše telo se adaptira na pomenuti trening i ishranu time što usporava metabolizam, iz razloga što energiju (kalorije) koristi ekonomičnije kako bi organizam sačuvao od gladovanja. Na taj način taloži u telo i onaj minimalni procenat masti koji unosite, u vidu energetske rezerve za ne daj bože. Vaše telo ne zna da vi želite da izgledate lepo i na plaži, a ne samo da smršate. Tako da je naš savet da kombinujete kardio sa treninzima sa tegovima, ukoliko vam je cilj da dugoročno održavate željenu kilažu i izgled. Na taj način ćete dodatno estetski oblikovati mišiće celog tela, a zatim i ubrzati metabolizam u miru.  

Probajte ovo:

3 dana u nedelji trening celog tela sa tegovima

2 kardio treninga u trajanju od minimum 30 min (mogu biti nakon treninga sa tegovima ili u posebnim danima)- trčanje, vožnja bicikla, sport sa loptom…)

Ukoliko Vam je potrebna specifična pomoć sa pravilnim sprovođenjem treninga, popunite upitnik na našem sajtu kako biste mogli da pronađete SPR trenera koji je Vama najbliži.