fbpx

Sindrom pretreniranosti

Pretreniranost (eng. overtraining) je stanje u kome dolazi do dugoročnog pada kapaciteta sposobnosti, koje se javlja kao rezultat nagomilavanja treninga prevelikog intenziteta i/ ili obima.  Povezana je sa fiziološkim i psihološkim simptomima koji daju znake da telo nije u stanju da se prilagodi na izazove koji se pred njega postavljaju. U ovakvom stanju dolazi do promene ili poremećaja neuralnih funkcija, regrutovanja motornih jedinica, lučenja hormona, zaliha glikogena u mišićima, srčane frekvence u mirovanju, krvnog pritiska, sna i raspoloženja. Iako je relativno kratko vreme potrebno da se sportista oporavi nakon intenzivnog ili obimnog pojedinačnog treninga, tj. nakon treninga koji prevazilazi njegove trenutne kapacitete (eng. overreaching), na pretreniranost se mora posmatrati kao dugoročno stanje za čiji oporavak je potrebno i više nedelja, a nekada i više meseci.

Do pretreniranosti se najčešće dolazi kada se preveliki obim ili intenzitet treninga predugo održavaju na visokom nivou ili se njihova učestalost prečesto ponavlja, čime se prevazilaze sposobnosti sportiste da se prilagodi na stimulanse treninga. Ovakav hroničan, prekomerni rad može rezultirati prenaprezanjem simpatičkog i parasimpatičkog nervnog sistema. Simpatičko prenaprezanje se može manifestovati produženim odgovorom na stres, dok je parasimpatičko prenaprezanje naredna faza pretreniranosti u kojoj je ugrožen neuroendokrini sistem. Slika 1. prikazuje simptome koji ukazuju na prenaprezanje simpatičkog i parasimatičkog nervnog sistema.

Slika 1. Simptomi povezani sa simpatičkim i parasimpatičkim prenaprezanjem.

I obim i intenzitet treninga mogu prouzrokovati sindrom pretreniranost. Na primer, ukoliko se sportista iz brzinsko – snažne sportske grane (npr. sprint na 100m) izlaže maksimalnom intenzitetu duži vremenski period ili ako sportista za koga je ključan rad dugotrajnog trajanja (npr. maraton) ima preveliki obim treninga, u oba slučaja će doći do neželjenog stanja pretreniranosti. Znakovi i simptomi pretreniranosti (eng. overtraining) su znatno ozbiljniji od onih koji se primećuju kod prekoračenja u treningu (eng. overreaching) i imaju tendenciju da se povećavaju sa povećanjem intenziteta i obima treninga.

SPR zaključak

Stepen rizika od povređivanja se enormno povećava ukoliko sportista nastavi da trenira istim intenzitetom dok je u stanju pretreniranosti. Zbog toga je veoma važno preventirati ovakvo stanje i pravilnim monitoringom treninga omogućiti organizmu da se adaptira. Iz tog razloga Vam SPR team preporučuje sledeće:

  • Pratiti simptome pretreniranosti.
  • Progresivno povećavati opterećenje na treningu.
  • Adekvatno isplanirati odnos treninga i oporavka.
  • Voditi zdrav način života i van treninga.

1 thought on “Sindrom pretreniranosti”

Comments are closed.